Προστασία και περίθαλψη αδέσποτων ζώων

Δελτία Τύπου

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Ήδη από το 2011 ξεκίνησε Πρόγραμμα από τον Δήμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Αδέσποτων Ζώων.

Το Πρόγραμμα αυτό το διαχειρίζεται πενταμελής Επιτροπή (η οποία παρακολουθεί τη σωστή εκτέλεσή του) και περιλαμβάνει:

Περισυλλογή και μεταφορά των ζώων σε ιδιωτικό Κτηνιατρείο όπου υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις (για διάγνωση ασθενειών), στείρωση, σήμανση, αποπαρασίτωση και εμβολιασμό.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν στειρωθεί 130 αδέσποτα (περισσότεροι σκύλοι και λίγες γάτες).

Τα υγιή εμβολιασμένα και στειρωμένα ζωάκια φέρουν κόκκινο περιλαίμιο εάν είναι θηλυκά και μπλε εάν είναι αρσενικά, με κονκάρδα που αναγράφει Δήμος Σικυωνίων και επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον. Πριν αφεθούν ελεύθερα φιλοξενούνται προσωρινά σε χώρους του Δήμου ή φιλόζωων Δημοτών με σκοπό να προωθηθούν για υιοθεσία σε οικογένειες που το επιθυμούν.

Στη μεγάλη οικογένεια των αδέσποτων που αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, προστίθενται και δεσποζόμενα τα οποία εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες, καθώς και πολλά νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να αυξάνεται διαρκώς. Γι’ αυτό ο Ν.4039/2012 ορίζει την σήμανση των ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες τους, ώστε να τους εντοπίζει όταν τα εγκαταλείπουν ή τα χάνουν.

Για να έχει άμεσα αποτελέσματα η προσπάθεια του Δήμου χρειάζεται η συνεργασία και η στήριξη των Δημοτών, γιατί τα αδέσποτα ζώα είναι υπόθεση όλων μας.

Εάν θέλουμε να μην υπάρχει κανένα αδέσποτο ζώο στο δρόμο και να προλάβουμε τυχόν κινδύνους που προκύπτουν από την παρουσία τους  στους δημόσιους χώρους, ας βοηθήσουμε με τους παρακάτω τρόπους:

Βοηθάμε όταν δεν εγκαταλείπουμε το σκυλάκι μας ή το γατάκι μας στο δρόμο.

Βοηθάμε όταν καταγράφουμε και ενημερώνουμε τους υπεύθυνους του Δήμου για τα αδέσποτα της γειτονιάς μας και ιδιαίτερα τα θηλυκά.

Βοηθάμε όταν παρέχουμε την αυλή μας για προσωρινή φιλοξενία ενός στειρωμένου και υγιούς αδέσποτου μέχρι να υιοθετηθεί.

Βοηθάμε όταν δηλώνουμε εθελοντές για την φροντίδα των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Βοηθάμε όταν δεν αφήνουμε τα περιττώματα των ζώων μας σε δημόσιους χώρους.

Βοηθάμε όταν ταΐζουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς μας.

Βοηθάμε όταν καταγγέλλουμε αυτούς που τα κακομεταχειρίζονται ή τα δηλητηριάζουν.

Βοηθάμε όταν δεν αγοράζουμε ζώα συντροφιάς αλλά υιοθετούμε ένα αδέσποτο.

Βοηθάμε δείχνοντας την ανοχή μας όταν τα συναντάμε στους δρόμους ή σε καταστήματα μαζικής εστίασης που συχνάζουν, αναζητώντας την παρέα μας και λίγο φαγητό.

Συμμετέχοντας λοιπόν και εσείς στην προσπάθεια του Δήμου, δείχνετε εμπράκτως την ευαισθησία σας στα ζώα και το σεβασμό σας στο φυσικό περιβάλλον, είναι θέμα πολιτισμού.

Γι’ αυτό υιοθετήστε ένα από τα αδέσποτα που βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι πανέμορφα και υγιή, εμβολιασμένα, στειρωμένα, με σήμανση. Μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί φύλακες.

Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται σε ιδιωτικούς χώρους, σε σπίτια ιδιωτών, εμβολιασμένα και στειρωμένα τα περισσότερα.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συνύπαρξη των ανθρώπων με τα ζώα έχει θετική επίδραση στην υγεία τους και γενικότερα στην ψυχοκοινωνική τους ευεξία. Με άλλα λόγια προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία στον άνθρωπο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2742025994 και 6979798691.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής

Ελένη Παπαθανασίου

                           Δημοτική Σύμβουλος

Print Friendly, PDF & Email