Η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Σικυωνίων στην Πανελλήνια Άσκηση Αντιμετώπισης Σεισμικών Καταστροφών

Εθελοντισμός

Η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Σικυωνίων, υπό την καθοδήγηση της «Ομάδας Διάσωσης Κορινθίας», που έχει αναλάβει την εκπαίδευσή τους σε θέματα πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, συμμετείχε στην Πανελλήνια Άσκηση Αντιμετώπισης Σεισμικών Καταστροφών που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής στις 2 – 4 Νοεμβρίου 2012 στη Βάρη Αττικής.    

Περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα εθελοντές, διασώστες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και φορείς από όλη την Ελλάδα, συνεπιχείρησαν σε περιστατικά προσομοίωσης σεισμού σε αστικό πεδίο για ένα συνεχόμενο 24ωρο.

HPIM2297

Η συμμετοχή των εθελοντών του Δήμου στην άσκηση σχετίστηκε κυρίως με το στήσιμο καταυλισμού για την υποστήριξη των ομάδων που επιχείρησαν.

Στόχος της άσκησης ήταν ο συντονισμός, η συνεργασία και η εξάσκηση στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμού, σύμφωνα με το σχεδιασμό και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) και τους διεθνείς κανονισμούς.

P9150030

Οι συμμετέχοντες εκτός από τα σενάρια έρευνας σε ερείπια, απεγκλωβισμού και υποστήριξης θυμάτων, παρακολούθησαν ενημερωτικές διαλέξεις και παρουσιάσεις, όπως παρουσίαση διασωστικού οχήματος της ΕΜΑΚ, ενημερωτική διάλεξη για το ρόλο και τη δράση του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσίαση για τον τρόπο δράσης διασωστικών σκύλων σε περιπτώσεις έρευνας επιζώντων σε ερείπια, καθώς και ενημερωτική διάλεξη για τη φύση των σεισµών από γεωλόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία για τους εθελοντές του Δήμου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολιτικής προστασίας και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης του εθελοντισμού στο Δήμο Σικυωνίων.

Print Friendly, PDF & Email