Δελτίο Τύπου Σ.Ε.Π

Ανακοινώσεις

 yj

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σικυωνίας

 

1η Πανελλήνια Δράση Κοινωνικής Προσφοράς και Ευαισθητοποίησης

του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

 

Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σικυωνίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Κοινωνικής Συνεργασίας και Αλληλεγγύης του Σ.Ε.Π., συμμετέχει το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 στην πρώτη Πανελλήνια Δράση Προσφοράς & Ευαισθητοποίησης.

 

Η δράση θα διεξαχθεί σε κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα και έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κοινωνικό περίγυρο, δίνοντας ταυτόχρονα στα παιδιά και τους νέους της Προσκοπικής Κίνησης τη δυνατότητα να μάθουν, να προβληματιστούν και να προσφέρουν, κάνοντας πράξη την επιταγή του Ιδρυτή: «αφήστε τον κόσμο καλύτερο από ότι τον βρήκατε».

 

Στη δράση θα συμμετάσχουν 250 Προσκοπικά Τμήματα από Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Μαγνησία, Ημαθία, Φθιώτιδα, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Ηλεία, Έβρο, Λάρισα, Δράμα, Κορινθία, Κέρκυρα, Αχαΐα, Καβάλα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Λαμία, Πέλλα, Εύβοια, Ξάνθη, Άρτα, Τρίκαλα, Χίο, Κυκλάδες, και Ροδόπη.

Κάθε Προσκοπικό Τμήμα έχει αναλάβει και ένα διαφορετικό πεδίο δράσης. Συγκεκριμένα:

 

Τα Λυκόπουλα (παιδιά 7-11 χρόνων)… θα χαρίζουν χαμόγελα!

Η βαριά περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει επηρεάσει την καθημερινότητα των Ελλήνων σε τέτοιο βαθμό που έχει χαθεί το χαμόγελο από το πρόσωπό τους. Τα Λυκόπουλα μπορούν να μεταφέρουν θετική ενέργεια και χαμόγελα προσφέροντας ένα δώρο – έκπληξη στους διερχόμενους πολίτες!

 

Οι Πρόσκοποι (έφηβοι 11-15 χρόνων)… θα χαρίζουν δύναμη!

Τα άτομα με αναπηρία είναι σημαντικό μέρος της Κοινωνίας μας και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Οι Πρόσκοποι εκείνο το Σάββατο θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν την Τοπική Κοινωνία μας προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ενωμοτίες των Προσκοπικών Ομάδων θα καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που θα ετοιμάσουν, ενώ στις δράσεις αυτές θα συμμετέχουν ενεργά και παιδιά με αναπηρία από το Ευθύμειο και όχι μόνο.

 

Οι Ανιχνευτές (νέοι 15-18 χρόνων)… θα χαρίζουν αισιοδοξία!

Εκείνο το Σαββατο οι Ανιχνευτές θα επισκεφθούν το ΚΑΠΗ Κιάτου, αναλαμβάνοντας το ρόλο του δημοσιογράφου και του cameraman ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65, θα γίνουν οι πρωταγωνιστές τους! Οι Ανιχνευτές μέσα από μια σειρά ερωτήσεων θα καταγράφουν τις αναμνήσεις της τρίτης ηλικίας και τα video αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Τράπεζας Αναμνήσεων. Η ιστορία δεν είναι απλά γραμμές στις σελίδες ενός βιβλίου. Η ιστορία βρίσκεται στους ανθρώπους που είναι γύρω μας. Έννοιες όπως φτώχεια, πόλεμος, μετανάστευση, δεν είναι καινούριες. Τις «έννοιες» αυτές τις βίωσαν άνθρωποι γύρω μας και στους οποίους οφείλουμε να αποδώσουμε την αναγνώριση που τους αξίζει. Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ΜΚΟ Memoro, Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων.

 

Τα ενήλικα στελέχη… θα χαρίζουν ζωή!

Η Αιμοδοσία αποτελεί δώρο ζωής για όποιον έχει ανάγκη μετάγγισης αίματος και είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται!

Τα ενήλικα στελέχη του Συστήματος, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης, οι Παλαιοί Πρόσκοποι και οι γονείς των παιδιών κάθε Τμήματος θα μπορούν εκείνη την ημέρα να προσφέρουν αίμα… και γιατί όχι ο καθένας από αυτούς να φέρει και κάποιο φίλο του!

Η αιμοδοσία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και το αίμα θα δοθεί στην Τράπεζα αίματος του Δήμου Σικυωνίων. (Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συμβουλίων του Δήμου)

 

Ελπίζουμε ότι οι δημότες και οι κάτοικοι στο Δήμο μας, θα αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας το παρόν σε αυτή την πρόσκληση αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο στην οποία συμμετέχει ενεργά το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σικυωνίας!

Ραντεβού λοιπόν στις 13 Απριλίου 2013 από τις 10:00 π.μ έως και τις 13:00 μ.μ στον Πεζόδρομο της Κλησθένους καθώς και στην Πλατεία Ελευθερίας.

Να είστε εκεί λοιπόν όλοι, μικροί και μεγάλοι! 

 

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία που περιλαμβάνει την υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, την αυτενέργεια και αυτό-εκπαίδευση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη και προσκοπικές οικογένειες σε όλη την επικράτεια.

Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σικυώνας λειτουργεί από το 1958. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει να παρουσιάσει πλούσιο παιδαγωγικό έργο, καθώς  χιλιάδες νέοι και νέες έχουν διαπαιδαγωγηθεί μέσω του ‘’Προσκοπικού παιχνιδιού’’. Το Σύστημά μας έχει συμμετάσχει σε πολλές Πανελλήνιες δράσεις κερδίζοντας διακρίσεις ανάμεσα σε χιλιάδες Προσκόπους  αλλά και  σε Παγκόσμιες Προσκοπικές δράσεις  κερδίζοντας διακρίσεις αλλά και εντυπώσεις. Επίσης έχει φιλοξενήσει Προσκόπους από πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, κερδίζοντας την εκτίμησή τους και το θαυσμασμό.  Το Σύστημά μας έχει έντονη συμβολή και συμμετοχή στην κοινωνία καθώς και σε βοήθεια ανθρώπων πληγμένων από φυσικές καταστροφές σε διάφορα σημεία της χώρας μας και όλοι οι βαθμοφόροι του έχουν συνεισφέρει ουκ ολίγες φορές την προσωπική τους εργασία και γνώσεις για οτιδήποτε. Μοναδικές στιγμές παιχνιδιού, περιπέτειας, βιωματικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης με τη φύση και το περιβάλλον, άρρηκτοι δεσμοί φιλίας και πολλοί ακέραιοι χαρακτήρες χαλυβδώθηκαν στο Σύστημά μας.

 

 


Υπεύθυνη Επικοινωνίας:

Κοσμοπούλου Ευγενία

Αρχηγός Συστήματος

1Ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΙΚΥΩΝΙΑΣ

Τηλ.:6945029141,2742029428/email:evkosmopoulou@yahoo.gr

Ιπποκράτους 15

fax 2742029428 

 

Print Friendly, PDF & Email