Οδηγίες για την προστασία και την πρόληψη της ΛΥΣΣΑΣ

Ανακοινώσεις

Από τον Οκτώβριο του 2012 και έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί πανελλαδικά 11 κρούσματα λύσσας (9 σε αλεπούδες και 2 σε σκύλους). Η επανεμφάνιση της ασθένειας είναι ανησυχητική και αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία τους και τις ενέργειες πρόληψης εξάπλωσης της ασθένειας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτην/κής:

                Η ΛΥΣΣΑ είναι ιογενής ασθένεια κυρίως των σαρκοφάγων ζώων (σκύλου, γάτας, αλεπούς, λύκου, τσακαλιού, καθώς και ποντικιών, νυχτερίδων και άλλων άγριας πανίδας ζώων). Επίσης και των παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, αγριόχοιροι, άλογα), ακόμα και των σαρκοφάγων πτηνών.

               Τα ζώα που έχουν προσβληθεί από λύσσα, ανάλογα με το χρονικό στάδιο της μόλυνσης, παρουσιάζουν συμπτώματα αρχικά αδιαφορίας, απομόνωσης, επιθετικότητας, διαταραχή συμπεριφοράς, αγωνιώδη έκφραση, αδυναμία κίνησης και τέλος θάνατο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: –  σε ζώα αναίτιου θανάτου και

        σε ζώα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.

Για προστασία απαιτείται:

 1. Εμβολιασμός οικόσιτων σκύλων και γατών με αντιλυσσικό εμβόλιο ενδεδειγμένο από τον ΕΟΦ, καθώς επίσης σήμανση των ζώων και βιβλιάρια υγείας.
 2. Εμβολιασμός αδέσποτων ζώων από τους Δήμους, καθώς επίσης σήμανση και καταγραφή τους.
 3. Εμβολιασμός, σήμανση και καταγραφή των ποιμενικών σκύλων.

Για την πρόληψη της ασθένειας θα πρέπει:

 • Να δηλώνονται άμεσα τα ύποπτα περιστατικά σε οποιονδήποτε ιδιώτη Κτηνίατρο ή στην τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία. Τα ύποπτα περιστατικά παρακολουθούνται για 15 ημέρες αφού απομονωθούν στο χώρο του ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση άρνησης του ιδιοκτήτη αιτιολογείται τεκμηριωμένα η θανάτωση του ζώου (ευθανασία) και εξετάζεται το κεφάλι του ζώου για λύσσα. Το ίδιο ισχύει και για τα αδέσποτα ζώα, τα οποία απομονώνονται από τον δήμο και ελέγχονται για 15 ημέρες ή θανατώνονται και ελέγχονται.
 • Τα κυνηγητικά σκυλιά καθώς και όλα τα ζώα συντροφιάς, από την ημέρα που ήρθαν σε επαφή με λυσσύποπτο ή θετικό στη λύσσα ζώο, αν είναι ήδη εμβολιασμένα, τότε εμβολιάζονται άμεσα και τίθενται σε απομόνωση για 60 ημέρες και αν δεν είναι εμβολιασμένα, τότε εμβολιάζονται άμεσα και τίθενται σε απομόνωση για 6 μήνες.
 • Στην περίπτωση ζώων άγριας πανίδας, οι θηροφύλακες, οι ιδιωτικοί φύλακες και οι κυνηγετικές οργανώσεις, καθώς και τα συνεργεία της Δασικής Υπηρεσίας, να ενημερώνουν άμεσα το Δασαρχείο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία, για την τοποθεσία που έχει εντοπισθεί το ζώο ώστε να προγραμματίζεται άμεσα επέμβαση από το συνεργείο που έχει συγκροτηθεί και έχει την ευθύνη εφαρμογής και επιτήρησης του προγράμματος.

Τα μέτρα που λαμβάνονται όταν εντοπισθεί λυσσύποπτο ζώο είναι:

 1. 1.απολύμανση των χώρων
 2. 2.αποτέφρωση των υλικών που ήρθαν σε επαφή με το λυσσύποπτο ζώο.  
 3. 3.καταστροφή προϊόντων λυσσύποπτων ή προσβληθέντων ζώων από λύσσα.
 4. 4.απομόνωση όλων των ζώων που ήρθαν σε επαφή με το λυσσύποπτο ζώο     (για 3-4 μήνες τα παραγωγικά ζώα, για 15 ημέρες τα σαρκοφάγα) και εμβολιασμός των ζώων.
 5. 5.αναφορά κάθε πιθανής περίπτωσης έκθεσης ανθρώπων ή ζώων στον ιό της λύσσας στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.
 6. 6.σε περίπτωση ύπαρξης νεκρού ζώου, αποκοπή κεφαλής για αποστολή εξέτασης και ασφαλή μεταφορά του σώματος για καύση σε μονάδα επεξεργασίας (αποτεφρωτήρα ζωικών προϊόντων).

Συλλογή των πτωμάτων γίνεται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων που ορίζονται ως υπεύθυνοι για την συλλογή των νεκρών ζώων της άγριας πανίδας.

Συνιστάται ο εμβολιασμός όλων όσων εμπλέκονται στο πρόγραμμα και όσων συμμετέχουν στα συνεργεία περισυλλογής.

Απαραίτητος εξοπλισμός:         1. διπλά γάντια μιας χρήσης (χειρουργικά)

                                             2. μάσκα μιας χρήσης

                                         3. ποδιά μιας χρήσης

                                          4. προστατευτικά γυαλιά

                                         5. μεγάλες καθαρές πλαστικές σακούλες αντοχής

                                         6. απολυμαντικό (χλωρίνη κ.λ.π.)

                                            7. απορροφητικό χαρτί (χαρτί, εφημερίδες)

                                             8. εντομοκτόνο

ΘΕΤΙΚΑ στη λύσσα οικόσιτα ή άγριας πανίδας ζώα

 Αν το ζώο διαγνωσθεί θετικό στον ιό της λύσσας τότε απαιτείται:

 1. Τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στην περιοχή.
 2. Απολύμανση χώρου.
 3. Απαγόρευση κάθε είδους μετακίνηση, διακίνησης ζώων και αγοραπωλησίες.
 4. Παρακολούθηση σαρκοφάγων ζώων και αν το νεκρό ζώο είναι θετικό στον ιό της λύσσας, τότε θανατώνονται και αυτά.
 5. Θανάτωση παραγωγικών ζώων, τα οποία δαγκώθηκαν ή ήρθαν σε επαφή με εκκρίσεις με θετικό στη λύσσα ζώο.
 6. Απομάκρυνση των θανόντων ή θανατοθέντων ζώων με ασφαλή τρόπο και μεταφορά για καύση σε μονάδα επεξεργασίας (αποτεφρωτήρα ζωικών προϊόντων & παραπροϊόντων).

Σε περίπτωση θανάτωσης ζώου, η θανάτωση δεν πρέπει να γίνεται στο κεφάλι. Το κεφάλι του ζώου θα πρέπει να μένει ανέπαφο, καθώς ο εγκέφαλος είναι απαραίτητος για την διάγνωση της νόσου, αφού γίνει αποκοπή της κεφαλής από Κτηνίατρο.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Αντίγραφο του Αντιλυσσικός εμβολιασμός

Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Κορινθίας, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων ΛΥΣΣΑΣ στην Ελλάδα, ανακοινώνεται ότι είναι υποχρεωτικός ο αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες). Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο από κτηνιάτρους και καταγράφεται στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου.

Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για τους ποιμενικούς σκύλους (τσοπανόσκυλα), οι οποίοι εμβολιάζονται κατά της λύσσας και καταγράφονται από ιδιώτες κτηνιάτρους.

Print Friendly, PDF & Email

Αντιλυσσικός εμβολιασμός

Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Κορινθίας, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων ΛΥΣΣΑΣ στην Ελλάδα, ανακοινώνεται ότι είναι υποχρεωτικός ο αντιλυσσικός εμβολιασμός όλων των ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες). Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο από κτηνιάτρους και καταγράφεται στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου.

Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για τους ποιμενικούς σκύλους (τσοπανόσκυλα), οι οποίοι εμβολιάζονται κατά της λύσσας και καταγράφονται από ιδιώτες κτηνιάτρους.

Print Friendly, PDF & Email