Α.Δ.Σ.310Συζήτηση και λήψη απόφασης για διοργάνωση συνάντησης Αρχαίου Δράματος.

Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

Από το Πρακτικό της 15/5-7-2011 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αριθ. Απόφασης : 310

Περίληψη: Συζήτηση και λήψη απόφασης για διοργάνωση συνάντησης Αρχαίου Δράματος.

Στο Κιάτο και στο Δημοτικό κατάστημα σήμερα την 5η του μηνός Ιουλίου 2011, ημέρα της εβδομάδας ΤΡΙΤΗ και ώρα 8.30΄ μ.μ, συνήλθε υπό την προεδρία του Δημοτικού Συμβούλου κ. Λεονάρδου Αναστασίου, σε Τ α κ τ ι κ ή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από την αριθ. 13130/1-7-2011 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου, που επιδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν. 3852/2010 (Δ.Κ.Κ) σε κάθε ένα σύμβουλο και στο Δήμαρχο, ο οποίος και παραβρέθηκε . Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, γιατί σε σύνολο 27 μελών βρέθηκαν παρόντα 22, δηλαδή:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ [23] 1. Λεονάρδος Αναστάσιος Πρόεδρος 2. Βυτινιώτης Χαρίλαος Αντ/δρος 3. Καππαή- Καλπαξή Ελένη Γραμματέας και Μέλη του Δ.Σ. οι κ.κ. 4. Παπαβασιλείου Νικόλαος (απεχώρησε κατά τη συζήτηση του 7ου θέματος) 5. Τσιάνος Ιωάννης 6. Μπάτσος Αντώνιος 7. Ζάρκος Δημήτριος 8. Kουτρέτσης Σπυρίδων 9. Πανάγου Αθανάσιος 10. Σωτηρόπουλος Ιωάννης 11. Μπούκης Γεώργιος 12. Χρυσικός Παύλος 13. Παπαθανασίου Ελένη 14. Θελερίτης Γεώργιος 15. Χουσελάς Ευάγγελος 16. Γεωργούσης Δημήτριος 17.. Λέγγας Σπυρίδων 18. Χωρέμης Αναστάσιος 19. Μακρής Βασίλειος 20. Σπανός Κων/νος 21. Χατούπης Νικόλαος 22. Παπαδημητρίου Σωτήριος

ΑΠΟΝΤΕΣ [5] 1.Καρακούσης Ευάγγελος 2. Καραδήμας Βλάσιος 3.Σταματόπουλος Γεώργιος
4.Ζαχαριάς Χρήστος 5. Σπηλιωτακάρας Σωτήριος ( o οποίος προσήλθε στο 1ο θέμα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Κ. ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Λεονάρδος Ιωάννης(Κιάτου) 1. Δριτσόπουλος Ανάργυρος(Κάτω Διμηνιού) 2. Πανάγαινας Κων/νος (Λαλιωτίου) 3. Μπούκης Παρασκευάς (Μεγ. Βάλτου) 4. Μηλιώτης Γεώργιος (Μικ. Βάλτου) 5. Κλειούφη Γεωργία (Μουλκίου) 6. Πιστεύος Δημήτριος (Μποζικών) 7. Κελλάρης Δημήτριος (Πασίου) 8. Γιαννάκαινας Αναστάσιος (Σικυώνος) 9. Μυττάς Βασίλειος (Σουλίου) 10. Μούκος Γεώργιος (Τιτάνης) 11. Ράπτης Νικόλαος (Καισαρίου)
12. Καραγκέλης Δημήτριος 13. Χουσελάς Βασίλειος (Ψαρίου).
ΑΠΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ 1. Βρέντας Ιωάννης (Διμηνιού) 2. Σπηλιώτης Δημήτριος(Κλημεντίου) 3. Ραφτόπουλος Κων/νος (Κρυονερίου) 4. Δεδάκης Σπυρίδων (Καστανέας) 5. Κύργαινας Παναγιώτης (Κεφαλαρίου) 6. Κάππος Ανδρέας (Αρχ. Φενεού) 7.Φιακάς Παναγιώτης (Γκούρας) 8. Τσεμεντζής Λεωνίδας (Ματίου) 9.Χριστόπουλος Θεόδωρος (Μοσιάς). 10. Ζαφείρης Γεώργιος (Μεσινού).
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ 1. Ρήγας Ιωάννης (Βελίνας) 2. Αναστασίου Θεοφάνης (Γονούσας)
3. Σταθακόπουλος Κων/νος (Παραδεισίου) 4. Καραχοντζίτης Νικόλαος (Ασπροκάμπου) 5. Σκάζας Δημήτριος (Κυλλήνης) 6.Τσετσώνης Παναγιώτης (Κάτω Ταρσού).
ΑΠΟΝΤΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ 1. Ζέρβας Γεώργιος (Φενεού) 2.Δρίμας Ιωάννης (Δροσοπηγής) 3.Σελέκος Κων/νος (Καλιάνων) 4.Καρατζάς Σωτήριος (Στυμφαλίας) 5. Παναγόπουλος Δημήτριος (Πανοράματος) 6. Δρούλιας Χρήστος (Στενού).

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΟΥΔΕΙΣ

ΑΠΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ 1. Παλαιολόγος Αλέξανδρος 2. Καπέλλος Απόστολος 3. Κασμάς Αλέξανδρος
ΘΕΜΑ 6ο

Στο 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση και λήψη απόφασης για διοργάνωση συνάντησης Αρχαίου Δράματος.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λεονάρδος Αναστάσιος, έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο ο οποίος έθεσε υπόψη του Δημ. Συμβούλου τα εξής: Ο Δήμος μας σε μια προσπάθεια αξιοποίησης, ανάδειξης και προβολής της Πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιαίτερα του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνος και των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας διοργανώνει την «3η Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα» που θα διεξαχθεί από 25-28 Αυγούστου 2011 σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη και θεατρικό δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
Α] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
1. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του ΑΙΣΧΥΛΟΥ, από το θέατρο ΑΤΤΙΣ
2. ΟΡΝΙΘΕΣ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, από την ΣΙΚΥΩΝΙΑ ΣΚΗΝΗ.
3. Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ του ΑΧΙΛΛΕΑ [Γερμανία]
4. ΑΙΑΣ του ΣΟΦΟΚΛΗ, από την ΣΙΚΥΩΝΙΑ ΣΚΗΝΗ.
5. ΕΡΗΜΟΣ του Carlo Michaelstaedter [Ιταλία]
Β] ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
1. ESPERIA
2. ESPERIA-LAMENTIA-LACRIMOSA
Γ] ΔΡΑΣΕΙΣ
1. ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ της Etel Atnam [πρώτη παρουσίαση]
2. ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ του Μάριου Ποντίκα [πρώτη παρουσίαση]
3. ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ! ΚΟΙΤΑ τον ΟΥΡΑΝΟ: η ποίηση της νεότερης γενιάς και η νέα πολιτική συνείδηση. [πρώτη παρουσίαση]
Δ] ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΘΟΔΩΝ
1. Grotowski Instityte –ZAR Teatr
2. Meyerhold Center
3. Κεντρική Ακαδημία Θεάτρου του Πεκίνου
Ε] WORKSHOPS
1. Η φωνή και το σώμα στην αρχαία ελληνική τραγωδία
2. 2. Μέσα στον ήχο.
3. Η Βιομηχανική μέθοδος του Μέγιερχολντ
4. Πώς το παρελθόν υπηρετεί το παρόν: ασκήσεις για τη φωνή και το σώμα με τη μέθοδο της παραδοσιακής όπερας του Πεκίνου.
ΣΤ] ΣΥΜΠΟΣΙΟ
ΕΚΔΙΚΗΣΗ με πολλούς και αξιόλογους ομιλητές
Ζ] ΦΕΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΗΡΑΣ
Ανάθεμα [Πεώτη παρουσίαση]
Η] ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ ΝΑΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Τραγικοί μονόλογοι
Η παραπάνω πρόταση ανέρχεται στο ποσό των 200.000,00€
Πρέπει να παράξουμε νέα πολιτιστικά προϊόντα, με την παρούσα διοργφάνωση προβάλλεται ο δήμος και εκτός Ελλάδος είναι μια πρόταση – πρόκληση στα νέα δεδομένα, το θέμα έχει δύο διαστάσεις την ποιοτική και την οικονομική.
Στη σύνταξη του προϋπολογισμού εγγράφηκαν πιστώσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν για να στηρίξουμε τα νέα πολιτιστικά προϊόντα Συμμετοχή του Δήμου με 200.000,00€ , υπάρχει και επαφή με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για οικονομική ενίσχυση, υπάρχουν και χορηγοί όπως η κ. Λεμού με 45.000,00€.
Καλούμεθα να αποφασίσουμε την συμμετοχή μας στο 5/ήμερο του φεστιβάλ.
Πρόεδρος: Εθεσε υπόψη την επιστολή του Δημ. Συμβούλου κ. Σταματόπουλου ο οποίος απουσιάζει
«Επικροτώ τις διαπραγματεύσεις του δημάρχου με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη και θεατρικό διδάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο για τη διεξαγωγή στις αποθήκες του ΑΣΟ της Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, με σκοπό την μόνιμη τέλεσή τους σ’ αυτόν τον χώρο ή μελλοντικά, στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας. Είναι μια τεράστια επένδυση για το μέλλον. Κατ αρχάς είναι γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που θα μαγνητίσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη, με κύριο το χτίσιμο μιάς βιομηχανίας γύρω από αυτό [χιλιάδες επισκέπτες απ όλον τον κόσμο, μέσα ενημέρωσης- ήδη το BBC έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά και ο SKY, η ΕΡΤ όλες οι αθηναϊκές εφημερίδες κ.α. πανεπιστήμια, βιοτεχνίες ενδυμάτων, ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, περιηγητικός τουρισμός, δημιουργία θέσεων εργασίας] Ο κ. Τερζόπουλος πρόσφατα αναγορεύθηκε σε επίτιμο μέλος της κινέζικης ακαδημίας κινηματογράφου. Να σημειωθεί ότι στην Κίνα οι τίτλοι δεν είναι τιμής, είναι δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει δυνατότητα για χορηγίες, αναστηλώσεις αρχαίων μνημείων και πολλά άλλα.
Η ανάπτυξη δεν έρχεται από τον ουρανό. Εμείς πρέπει να την ανακαλύψουμε»
Σπηλιωτακάρας: Υπάρχει προβολή του Δήμου Πανελλήνια και εκτός Ελλάδος. Μεγάλο το κόστος, καλή η προσπάθεια αλλά ακριβή. Θα υπάρξει προβολή του Αρχαίου Θεάτρου
Βυτινιώτης: Κατεύθυνση αναζητήσεων πολιτιστικών ιδιαίτερης σημασίας, πιστεύω ότι είμαστε σε σωστό δρόμο, είμαι σύμφωνος ανεξαρτήτου κόστους.
Χατούπης: Το κόστος ανέρχεται σε 200.000,00€, τι ποσό υπάρχει από χορηγίες και με τι ποσό θα συμμετέχει ο Δήμος. Συμφωνώ απόλυτα να δουλέψουμε όλοι για το καλό του Δήμου.
Χουσελάς: Αρτος και θέαμα με αντίστοιχη οικονομική ανάπτυξη. Δεν βλέπω ανάπτυξη για να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε 200,000 και 100.000 για τα Σικιώνια. Άκαιρο και άτοπο εάν από τις 200.000€ έχουμε εξασφαλισμένα τα 150.000 ή 180.000 Το να στηθεί μια βιομηχανία που να παράγει πολιτισμό είναι θετικό. Με την Σικυώνια σκηνή μπορούμε να προωθήσουμε την περιοχή
Τι χειροπιαστά αποτελέσματα κέρδισε ο Δήμος από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις. Να γίνουν με τα δικά μας Θεατρικά σχήματα οι παραστάσεις. Θεωρώ σκάνδαλο τις 200.000,00€ για ένα τριήμερο συνάντησης Αρχαίου Δράματος.
Δήμαρχος: Είναι κάτι το ποιοτικό δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Έχουμε σαφή εικόνα για το αντικείμενο και το κόστος. Δεν αποφασίζουμε για όλο το ποσό αποφασίζουμε για την συμμετοχή με κάποιο ποσοστό νομίζω κάτω του 50%, λόγω των οικονομικών στοιχείων του Δήμου της κρίσης, πρέπει να υπάρχει μέριμνα να μην πάει στο κόκκινο ο Δήμος. Υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης του Αρχαίου Δράματος.
Σπανός: Υπήρξε προβολή της πόλης στα προηγούμενα φεστιβάλ εντός και εκτός. Εν όψει της οικ. κατάστασης κ.λ.π. η οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το κόστος είναι απαγορευτική. Θετικός να λειτουργήσει ο θεσμός να υπάρξουν χορηγοί κ.λ.π. Εάν υπάρξει πρόταση για την συμμετοχή με ένα λογικό ποσό από το Δήμο θα είμαι θετικός. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο ποσό που προτείνει ο κ. Τερζόπουλος. Να συζητήσουμε για νούμερα κάτω του 50%.
Πρόεδρος: Θετική η πρόταση του κ. Δημάρχου. Το χειρότερο σε αυτή τη φάση είναι η εσωστρέφεια. Αυτή τη στιγμή προς όφελος της περιοχής πρέπει να αναδείξουμε με τον Πολιτισμό μας. Τα χρήματα είναι πολλά για το Δήμο. Να γίνει θεσμός με συμμετοχή 70-80 χιλιάδων ΕΥΡΩ.
Παπαθανασίου: Σημαντικό γεγονός, βρίσκουμε σε δύσκολη θέση. Η ΚΟΔΕΣ χρωστάει 70.000,00€ και πάμε σε νέες εκδηλώσεις, να εξασφαλιστεί η άμεση αποπληρωμή των προηγούμενων και θα είμαι θετική.
Παπαδημητρίου: Χορηγοί, βιομηχανία, ανάπτυξη και τελικά να τα οικονομήσουμε. Δράμα το μεσοπρόθεσμο, Δράμα το άλλο το μπλέξαμε πολύ. Πρέπει και επιβάλλεται να απαιτήσουμε χρήματα από το Υπουργείο Πολιτισμού που είναι πάντα αμέτοχο σε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις.
Παπαβασιλείου: Οντως είναι μεγάλο το ποσό, με προβλημάτισε πάρα πολύ λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Να βγάλουμε τον κόσμο από την εσωστρέφεια και τον μαρασμό που έχει πέσει από την οικονομική κρίση. Να συνδιοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση και θα συμφωνήσω σε ένα ποσό των 80.000,00€. Πρέπει να γίνει ένας αγώνας να βρεθούν χορηγοί και να υπάρξει ανταποδοτικότητα.
Ζάρκος: Να δούμε τι ποσά θα διαθέσουμε για τους τοπικούς φορείς και μετά να δούμε το φεστιβάλ. Να μην βιαστούμε και να δούμε πραγματικά τι θέλουμε να φέρουμε και με τι ντοκουμέντα θα πείσουμε τον κόσμο ότι χαλάμε για το λόγο αυτό 70.000,00- 80.000,00€
Μακρής: Μεγάλο το ποσό για τις σημερινές συγκυρίες, λόγο ακόμα και να πεισθώ και για συμμετοχή με 200.000,00€ Πρέπει να δούμε πώς θα αναπτύξουμε την περιοχή να πάνε καλά τα αγροτικά προϊόντα για να αφήνουν οι αγρότες τα χρήματά τους στο Κιάτο και να γίνει και κανένας δρόμος.
Δήμαρχος: Εξετάζουμε την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου που προσφέρεται από αυτή την εκδήλωση, θα έχουμε αύξηση της επισκεψημότητας που είναι επένδυση για το μέλλον και θα δημιουργήσει εισόδημα στην κοινωνία και το Δήμο. Έχω πλήρη γνώση του Πρ/σμού του Δήμου και για το λόγο αυτό προτείνω να συμμετέχουμε στην εκδήλωση αυτή με το 35% δηλ. 70.000,00€ και πιστεύω ότι το 50% από αυτό το ποσό της συμμετοχής θα μείνει στην πόλη από τη διαμονή τη διατροφή κ.λ.π. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία που είναι επένδυση για το μέλλον. Πρέπει με την μικρή χρηματική συμμετοχή μας να επενδύσουμε για το μέλλον. Είναι η προβολή του Δήμου και όχι η διασκέδαση του κόσμου. Τελικά προτείνω να συμμετέχουμε με 70.000,00€
Σπανός: Σε αυτό το ποσό είμαστε θετικοί.
Πρόεδρος: Προτείνεται η συνδιοργάνωση της «3ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα», που θα διεξαχθεί από 25-28 Αυγούστου 2011 σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη και θεατρικό δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο, με ποσό 70.000,00€
Το Δημοτικό Συμβούλιο με νεότερη απόφασή του θα προβεί στην τροποποίηση του Προϋπολογισμού, την ψήφιση της σχετικής πίστωσης, καθώς και στον καθορισμό των εκδηλώσεων που θα καλύψει με το ποσό της συμμετοχής.
Κατόπιν ο Πρόεδρος και κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του τα παραπάνω εκτεθέντα, και τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, ως τα ηχογραφημένα και απομαγνητοφωνημένα πρακτικά

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
[Μειοψηφούντων των κ.κ. Χουσελά, Μακρή, Παπαδημητρίου]

Την συνδιοργάνωση της «3ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα» που θα διεξαχθεί από 25-28 Αυγούστου 2011 σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη και θεατρικό δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο, με ποσό 70.000,00€

Το Δημοτικό Συμβούλιο με νεότερη απόφασή του θα προβεί στην τροποποίηση του Προϋπολογισμού, την ψήφιση της σχετικής πίστωσης, καθώς και στον καθορισμό των εκδηλώσεων που θα καλύψει με το ποσό της συμμετοχής.

Η παρούσα Απόφαση έλαβε αυξ. αριθ. 310/2011
Συντάχθηκε και υπογράφεται
Ακολουθούν υπογραφές
Ακριβές Απόσπασμα
Κιάτο 6-7-2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Print Friendly, PDF & Email